Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2009 11:17 - Съвети за родители
Автор: smani Категория: Други   
Прочетен: 1246 Коментари: 4 Гласове:
0



Единственият начин да предпазите вашето дете от използването на наркотици е да бъдете откровени, да говорите с него, да го предупреждавате, да знаете важните неща, които се случват в живота му.
Важно е да съществува диалог.
Увеличава се броят на младите хора, които употребяват марихуана, а броят на тези, които смятат употребата й за вредна, намалява значително. Тези промени в настроенията към наркотиците вероятно се дължат на намаляването на антинаркотичните послания в медиите, зачестяването на пронаркотичните послания в попкултурата и на недостатъчното разбиране за сериозността на проблема сред родителите – повечето мислят, че това не засяга техните деца.

Ако някой е под въздействието на марихуана, може да:

 изглежда замаян и се движи трудно;
 изглежда глуповато и се смее без причина;
 има зачервени очи;
 трудно запомня неща, които току-що са се случили.

Когато ранните ефекти затихнат, употребяващият започва да става сънлив.
Родителите трябва да внимават за промени в поведението на своето дете, въпреки че това може да се окаже много трудно при тийнейджъри. Трябва да се наблюдава за депресивни състояния, умора, немарливост, враждебност и влошаване на взаимоотношенията със семейството и приятелите. В допълнение, промени в представянето в училище, по-чести отсъствия и бягства от училище, намален интерес към спорта и други любими занимания може да са свързани с употреба на наркотици. Това важи и за промени в навиците за сън и хранене. Не трябва да се забравя, че тези признаци може и да отразяват друг проблем, който не е свързан с употребата на наркотици.

Също така родителите трябва да бъдат внимателни за:
 остатъци от наркотици и предмети, свързани с тяхната
употреба – лули, хартия за свиване на цигари;
 мирис по дрехите или в банята;
 прекомерна употреба на дезодоранти и други ароматизатори;
 употреба на капки за очи;
 дрехи, плакати, бижута и др., свързани с употребата на
наркотици.

Някои младежи, които не се разбират със своите родители, употребяват наркотици. Други имат приятели, които употребяват наркотици и подтикват и тях да правят същото (натиск от средата). Всички компоненти от средата на детето – дом, училище, съседи – може да станат фактори, то да започне да взима наркотици. Децата, които са по-сериозно въвлечени в употребата на марихуана, могат да развият зависимост, което прави отказването много трудно. Други посочват като причина за използването на наркотици психологически проблеми – за да се справят с напрежението, тревогата, гнева, депресията, скуката и т.н. Марихуаната обаче не е ефективен метод за справяне с житейските проблеми и предизвикателствата на подрастващата възраст - тя просто e най-лесният начин да не се налага да се справяш с тях.
Изследванията показват, че деца и тийнейджъри, които са преживели физически и сексуален тормоз, са в повишен риск за употреба на марихуана и други наркотици, както и за започване на употреба в по-ранна възраст в сравнение с останалите им връстници.

Като авторитет за вашето дете вие сте най-важният източник на подкрепа и насоки за решенията, които то взима в живота си. Като модел за подражание вашето решение да не употребявате марихуана и други наркотици ще помогне на детето в избора му.




Гласувай:
0



1. baletlnetpepas - а можели да пушим трева с него
24.02.2009 08:43
?
цитирай
2. анонимен - Яко джойнт
24.02.2009 08:48
Яко джойнт
цитирай
3. анонимен - Марихуаната е по-гадна и от цига...
24.02.2009 08:50
Марихуаната е по-гадна и от цигарите
цитирай
4. smani - Може трева всякаква и на всякакви ...
24.02.2009 12:59
Може трева всякаква и на всякакви цени - стига да няма нарко ефект.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: smani
Категория: Политика
Прочетен: 1659515
Постинги: 273
Коментари: 5997
Гласове: 12096
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031