Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2009 09:44 - Концертът на Мадона и църквата
Автор: smani Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3263 Коментари: 6 Гласове:
8



Аз харесвам поп музиката, също харесвам и Мадона. Харесва ми музиката, шоуто, което прави на концерт е атрактивно, запомнящо се и много професионално направено и поднесено. Мадона е звезда, но от истинските, звезда от голяма величина. Мадона е явление в поп музиката. Мисля си, че всеки следващ албум на Мадона става по-добър от предишните. Колкото повече застарява кралицата на поп-а, толкова по-добри са албумите и концертните им представяния по целия свят. Лично аз не съм имал възможността да гледам на живо Мадона, но имам концерта й в Лондон през 2006г. На голям екран и качествен звук успях да се насладя на шоуто, което направи там. Една малка част от концерта е изрязана, тоест имам цензурираната версия на шоуто. Какво е изрязано – момента, в който на сцената се появява огромен кръст /символ на християнската религия/ и Мадона си спретва едно бляскаво разпятие в главната роля, на което е самата тя. Какво означава това – погазване на християнските символи, неуважение към кръстната смърт на Иисус? Да, така се тълкува от църквата Православна и Католическа. Официално и двете големи християнски църкви изразиха възмущението си към поп звездата.
Не трябва да забравяме, че звездите правят шоу. Шоуто се възприема по различен начин от различните хора, шоуто носи послания към зрителите. Как трябва да възприемаме точно това послание? Трябва ли да сме критични? Или не.
Както казах харесвам Мадона, но също така се възприемам и осъзнавам като православен християнин. Трябва ли като такъв да спра да харесвам поп певицата? Поругава ли тя християнските символи на вярата? Задавам си тези въпроси и мисля, че мога да подредя нещата, без да се взаимоизключват. Никой не може да оспори факта, че Мадона е величина от най-висок ранг в Световната поп музика. Големите са големи, защото го заслужават, доказали са се и са признати. В този смисъл бих се обърнал към критикуващите поведението на певицата – станете и вие толкова велики, за да си правите каквото си искате. Защото звездите от време на време могат да си позволяват този лукс. От друга страна аз и да харесвам и да не харесвам Мадона пак ще се възприемам като християнин - това е избор направен по моя воля и никой не може да ми повлияе върху него. Факта, че съм фен на Мадона не ме прави по-малко християнин, това не влияе върху религиозния ми избор, това не намалява религиозната ми убеденост и вяра. Аз възприемам Мадона като шоу звезда и се наслаждавам на продукта, който предлага тя. Едно шоу, го възприемам като шоу и нищо повече – това е забавление. Религията е нещо друго, тя е част от ценностната система на един човек, до голяма степен тя влия върху моралните избори, които правим, въпреки, че много от нас не си го признават. За силно религиозните хора, тя е начин на живот, съобразен с каноните на църквата. Християнската религия и шоуто на каквато и да е звезда са коренно различни неща от два свята. Шоуто, забавлението от една страна и религията от друга са две сфери от живота, всяка, от които има своето място и те не бива да се смесват с цел възникване на безмислен конфликт между тях; който ако погледнем обективно и дистанцирано на нещата е смехотворен и изкуствено създаден най-вече от медиите.
Да, напълно съм съгласен с позицията на църквата и упреците и критиките отправени към певицата от нейна страна. Църквата като институция е правилно и не само правилно, но е и длъжна да реагира така. Като християнин подкрепям официалната й позиция. Като свободен човек и почитател на поп музиката мога да преценявам какво да харесвам и какво не и доколко някакво послание от концертна изява би могло да манипулира моите убеждения и принципи.
В този смисъл: ДОБРЕ ДОШЛА МАДОНА!!!

Позицията си споделих с вас, провокиран от постинга на колегата блогър и приятел ecoagent.


00:07 - МАДОНА У НАС
Автор: ecoagent
ОБРЪЩЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С КОНЦЕРТА НА МАДОНА У НАС
Във връзка със запланувания на 29 август 2009 г. концерт на певицата Луис (Естер) Вероника Чиконе, известна с артистичното си име Мадона, организиран от компанията „София Мюзик Ентърпрайсис” на стадион „Васил Левски“ в гр. София,
Св. Синод на БПЦ се обръща към православните християни, като им припомня, че на същата дата Църквата ни отбелязва отсичането главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Във връзка с това събитие е постановен пост.
След като се запозна и анализира публикуваната информация, отразяваща положителните и отрицателните мнения относно творчеството на певицата Луис Естер Чиконе и провеждането на нейния концерт в София, Св. Синод, обръщайки се отечески към всички свои духовни чеда, изразява своето неодобрение и несъгласие с подобни музикално-артистични изяви, които в много случаи открито поругават свято почитани християнски символи и събития.
Ние изразяваме християнската си подкрепа и одобрение за певческото изкуство, което влияе градивно върху нравственото развитие на подрастващото поколение и чрез своите внушения съзижда в него положителни общочовешки ценности, в основата на които стои християнското православно учение.
Луис Естер Чиконе, едва ли – неволно, с почти всеки свой концерт в християнска страна показва неуважително и нетолерантно отношение към убежденията и религиозните чувства на вярващите християни там. С някои от използваните в нейните „спектакли“ хореографско-сценични елементи тази певица отправя въздействащи послания, които обаче противоречат на православната вяра и християнския морал.
Св. Синод, желаейки да предпази своите духовни чеда от съблазни в паметния августовски ден, посветен на мъченичеството на Кръстителя Господен, а и за в бъдеще, се противопоставя на подобни скандални сценични прояви, не одобрява провеждането на този концерт и с любов съветва вярващите с думите на св. ап. Павел, отправени в посланието му към Римляните, 6 глава, 11, 12 и 13 стихове: „Тъй и вие считайте себе си мъртви за греха, обаче живи за Бога в Христа Иисуса, нашия Господ. И тъй, грехът да не царува в смъртното ви тяло, за да му се не покорявате в телесните похоти; и не предоставяйте членовете си на греха за оръдия на неправдата, а предоставете себе си Богу като оживели от мъртвите, и членовете си – Богу, за оръдия на правдата“.
Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=11987
Автор: ecoagent Категория: Звезди
Прочетен: 10 Коментари: 1 Гласове:
0

Тагове: концерт, мадона

Гласувай за този постинг: положително | отрицателно
Коментари
1. zaw12929 - Wseki na swoq post!
04:16
Wseki na swoq post!





Тагове:   Мадона,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. loli - Да, Смани..
27.08.2009 11:00
Да, Смани, не трябва да се смесват нещата..!
Ако се съобразяваха с църковните празници, певците, то шоуто трябва да спира, докато траят те..
Великата италиано-американка Мадона Луиз Вероника Чиконе, идва у нас и това е събитие, защото звезда от нейния ранг ще посети България..!
Добре дошла, Мадона: - казвам и аз!!
А църковният празник, пак ще бъде отбелязан, от всички християни, според канона на църквата.
Животът е за живите, шоуто - също! Все пак не сме в траур?!
Хубаво си го написал, Смани!
Поздрав! :)
А ето и тази нейна песен, която е емблематична за жената, може би..
Замразени:
http://vbox7.com/play:a28b5916&al=1&vid=521192

цитирай
2. smani - Лоли best
27.08.2009 11:13
Преди години никой не си е представял, че е възможно такава голяма звезда да ни посети. :D
Благодаря Лоли!
Поздрав! :)
цитирай
3. djgator - Стани
27.08.2009 14:04
Не е работа на светия синод да определя живота у нас! Мадона друг път просто няма да дойде - това е реклама за БГ.
:)
цитирай
4. smani - Веско,
27.08.2009 14:11
ами те я критикуват и на други места като ходи. Не е за сефте при нас. Тя си гледа приходите от концертните изяви. Ако има далавера пак ще дойде. :)
цитирай
5. snejiii - shouto si e show, no madona nqma p...
27.08.2009 14:52
shouto si e show,no madona nqma pravo da izpolzva sveshtennniq hristianski simbvol,za da doprinese za po golqmata atraktivnost na shouto si,tova e neuvajenie kum milioni hora,i za poreden put dokazva,che za nqkoi zvezdi nqma nishto sveshtenno,za sujalenie.........
цитирай
6. smani - snejiii
27.08.2009 15:00
Уважавам такава позиция. Има логика и истина в това, което казваш.
Поздрави! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: smani
Категория: Политика
Прочетен: 1659299
Постинги: 273
Коментари: 5997
Гласове: 12096
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031