Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 09:44 - Адвентисти
Автор: smani Категория: Технологии   
Прочетен: 7030 Коментари: 11 Гласове:
1



В световен план Църквата на адвентистите от седмия ден е разделена на 12 подразделения /дивизии/ и има над 10 милиона членове. Тя има множество отдели, училища, университети, болници, проповедници и мисионери в целия свят.


 Днес в България има 94 адвентни църкви с общо 7123 члена и много симпатизанти.
 Адвентистите са активни и посветени християни, които намират много форми за      извършване на църковната работа.

Богослужение. Повечето църкви започват съботните служби в 9 ч. с библейско училище, подобно на неделното училище на други протестантски деноминации. Участниците в библейското училище се разделят по групи за изучаване на Библията и за славословие на Бога чрез песни. В около 10.30 ч. започва проповедта върху библейска тема.
В повечето адвентни църкви има богослужения и в петък вечер, събота вечер и неделя вечер. Много често се провеждат специални събрания за младежи и деца.

Мисия. Да печелят души за Исус Христос и Неговата истина е най-голямото желание на адвентните християни. Чрез публични евангелски събрания, лични библейски уроци, разпространение на литература, радио и телевизионни предавания.

Прави впечатление, че членовете на адвентистката църква са активни в социалните си контакти – това произтича от мисията им да привличат повече хора в религиозната общност, на която са представители. Убедени са, че те са тези, които носят в пълна степен християнските ценности и в тяхната общност човек може да се моли за спасението си.

Богослужението се провежда в помещения, в които не присъстват икони и кръст, тъй като адвентистите не смятат за правилно иконопочитанието и почитанието на светци. За тях единствено авторитетно е Светото писание. Тълкуванието на Библията от християнските философи е напълно отречено.

Богослужението се извършва под ръководството на пастор, който насочва към четене на определени части от Библията и дискусия върху прочетеното. Всеки член може да изкаже свое мнение и по други въпроси. Има известна доза негативизъм към официалната Православна църква като всеки един адвентист е на мнение, че православието не би могло да даде на християнина, това което му е необходимо.

 По време на служба се отправят молитви – като молитвата е свободен текст, може да се произнесе от всеки един от присъстващите. По време на молитва всички присъстващи са прави-стоят със затворени очи и прибрани пред себе си ръце.

От социално-психологическа гледна точка може да се каже, че известна част от адвентистите са имали проблеми със социалната си ориентация; проблеми от лично естество, а не са намирали начин за тяхното разрешаване – със сигурност може да се каже, че тези хора са имали необходимост от определена общност, в която да търсят сигурност, подкрепа и намиране на правилния път за себереализация. 

Не малка част от членовете на адвентистката общност са от ромски произход. Разполагат с изключително положително отношение от страна на останалите членове. Ромите адвентисти имат семейства, работа и изградени хигиенни навици, за което съществен принос има църквата на адвентистите от седмия ден.

От контактите с адвентисти могат да се направят изводи за три важни неща в начина им на живот:

1.Идването на Спасителя и молитви за спасение.

2.Съботата – седмия ден е посветен изцяло на Бог.

3.Здравословен начин на живот.

Адвентистите твърдо вярват, че идването на Иисус Христос е  близо и е възможно да станем свидетели на това събитие. От това произтича голямото значение на молитвата за спасение, която трябва да е част от ежедневието. Философията на адвентистите се централизира около молитвата и във връзка с убедеността им, че човек не може да постигне нищо със собствените си усилия, а би могъл да направи каквото иска във всяка една житейска ситуация само с молитва и това да  се остави в ръцете на Бог.

Изключително значение се дава на съботата, това е ден за богослужение. Адвентистите смятат спазването на съботата като едно от най-важните условия за спасението. Интересен е факта, че божиите заповеди са десет като една от тях се отнася за съботния ден и точно тази заповед за адвентизма е основополагаща. От теологична гледна точка всяка една заповед е еднакво важна  за християнина. Една част от заповедите се формулират като отношение – Бог-човек , а друга част като отношение на човека към себеподобните си. Адвентистите са избрали плоскостта Бог-човек. Като се пренебрегва другата човек-човек. Това се отразява и в начина на живот – не е учудващо адвентист да не постъпва съвсем по християнски в социалните си контакти. Представителите на тази общност като, че ли забравят факта, че пътят на спасението  минава и през земното ни битие. Теологията е категорична – любовта към ближния е равна на любов към Бог.

Здравословният начин на живот е третия важен аспект в  адвентистката общност. Те имат изграден Здравен сектор, който осъществява промоция на здраве, както за членове на църквата, така и за неадвентисти. Въздържанието по отношение на алкохол, цигари, кафе и наркотични вещества са задължителни за адвентистите. Голяма част от тях се въздържат и от консумацията на месо и продукти произведени от месо. Здравословният начин на живот включва и избягването на масова медийна култура като – телевизия, филми, музика и др.

 



Тагове:   Адвентисти,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. watchtowerman - Вярно ли е,
18.02.2009 09:51
че движението претърпява провал през 1844г.?
цитирай
2. smani - Може и така да се каже, тъй като сп...
18.02.2009 10:01
Може и така да се каже, тъй като според тях точно тогава трябва да настъпи второто пришествие. Както знаем това не се случва.
цитирай
3. анонимен - ne e taka
19.04.2009 14:10
Mila gospojo/gospojice/ - ne e vqrno "Здравословният начин на живот включва и избягването на масова медийна култура като – телевизия, филми, музика и др." - kude ste vidqli aadventist da ne se osvedomi kakvo stava po sveta??? Su6to taka ne se prenebregva ploskostta "4ovek-4ovek" - naprotiv- adventistite sa aposlovi4ni sus gostopriemstvoto si, lubeznostta i polojitelnoto otno6enie kum vseki 4ovek, kato kum svoi brat. Mn ne6ta sa vqrni , no ne ste osvedomena dobre za tezi podrobnosti. Ni6to li4no, no durja da se znae istinata za tova.
цитирай
4. maranatha - Статията е комична със своите неточности
15.07.2009 14:03
Първо, информацията е доста остарява. В момента Църквата на адвентистите от седмия ден има 16 милиона членове. Второ, твърди се, че адвентистите издигали четвъртата заповед, а пренебрегвали всички останали. Съвсем ясно е записано в 28-те основни учения на адвентната църква, че всички заповеди са еднакво важни. То е все едно да обвиним някой поп, който прави панихида на задушница, че се грижи повече за мъртвите отколкото за живите, или някой син, който уважава родителите си, че е поставил на пиедестал петата заповед, а пренебрегва всички останали. Съвсем естествено е, че когато другите християни ги атакуват, винаги започват с въпроса за съботата. Тъй като точно това е най-силната част от адвентната доктрина, в един нормален спор всеки православен или католик или протестант остава удивен от своето невежество и тъй като не може да каже нито дума в защита на езическия ден на слънцето, остава с впечатлението ,че адвентистите наблягат само на съботата. Като цяло статията е на ниво Отдел пропаганда и информация на ЦК на БКП. Ако човек се разрови в нета, ще намери много по-смислени статии както против адвентизма, така и в негова защита.
цитирай
5. smani - maranatha
15.07.2009 14:47
Вероятно много ти е промит мозъка. Щом го даваш толкова агресивно. Или агресията се дължи на свободията, която ти дава анонимността. Лично познавам адвентисти, бил съм на съботна служба в адвентистка църква - хората са с благ характер, общителни и добронамерени. Сещаш се вече, че това, което съм написал го знам от опит, като изключим факти за числеността и др., които естествено във времето търпят корекции. Та да си дойда на думата - първо знанията са от опит /контакти с адвентисти/; второ тълкуване и анализ от позицията на теологията. Да те светна теология се изучава в голям престижен университет какъвто е СУ "Кл. Охридски". А не по апартаментчета в крайните квартали, които ги смятате за нещо като църква.
цитирай
6. maranatha - Невежеството наистина е проблем
16.07.2009 09:28
Голям брой спорове между християните просто не биха съществували, ако хората имаха малко повече информация или ако можеха да надхвърлят поне малко клишетата. Тъй като лично аз съм завършил СУ и познавам доста с богословско образование, мога да те уверя, че образованието там е една пародия. Ако ползваш английски едно един линк към Института за изследване на Библията http://www.adventistbiblicalresearch.org. В раздела Theology има и доста интересни материали на наистина много високо научно и богословско ниво по въпроса за закона и десетте заповеди: http://www.adventistbiblicalresearch.org/documents.htm#theology. По въпроса за съботата и неделята много полезно е да се прочетат трудовете на Самуеле Бакиоки - "От събота към неделя" и "Съботата под кръстосан огън". Наистина си заслужава. Този богослов е единственият протестант, който е завършил Папския понтифски университет в Рим и има награда от папата за труда си "От събота към неделя". http://www.biblicalperspectives.com/books/sabbath_to_sunday/
Ето и втория линк http://www.biblicalperspectives.com/books/sabbath_under_xfire.
С най-добри чувства, ако имаш проблеми с английския, мога да ти изпратя превода на книгата "Съботата под кръстосан огън".
цитирай
7. tit - Привет!!!:))
18.10.2010 22:41
Предизвикваш "божия гняв", а?!!!:)):)

Поздравления за постинга!
цитирай
8. smani - Добро утро! :)
19.10.2010 10:28
tit написа:
Предизвикваш "божия гняв", а?!!!:)):)

Поздравления за постинга!

цитирай
9. salutary - съботата
24.02.2012 12:36
Лично говорих с поп в многоуважавана църква в с. Арбанаси(църквата с чудотворната икона, забравих и името) и му зададох въпроса защо почитаме неделята вместо съботата, след като е записано в Библията, че седмият ден е събота и него трябва да почитаме и че ако променим думите- закони на Бог ще бъдем... нещо лошо. Попът каза- да, съботата е денят Божий, но ние почитаме неделята като светият ден, за да се различаваме от евреите!!!! които почитат съботният ден!!!!, както си му е реда. Такива противоречиви твърдения от духовно лице тотално ме объркаха- хем следваме Божието слово, хем не го почитаме за да се отличаваме от евреите!!!! Просто останах без думи...
цитирай
10. maranatha - Няма как да е верно
24.02.2012 23:21
watchtowerman написа:
че движението претърпява провал през 1844г.?


Църквата на адвентистите от седмия ден съществува официално от 1863 г. Няма как да се е провалила през 1844 г. Ако говориш за движението на Уилям Милър, вероятно забравяш, че то се е състояло от хора от всички възможни християнски изповедания.
цитирай
11. watchtowerman - maranatha, тъпо е...
25.02.2012 08:55
Ако претендираш, че адвентистите нямат нищо общо със времето преди 1863, то тогава те нямат нищо общо и с християнството преди това, нещо за което така усилено претендират. Доктринално, адвентизмът се гради на провалените концепции на Милер и дружината му, сред които е и Елена Бялата, разбира се, преиначени след провала през 1844.
И след като продължаваш да се правиш на тарикат би ли казал въз основа на какви причини Римската империя преследва три века първите християни - за това, че са изповядвали Христос, или защото са държали на съботата? Защото вие адвентистите,(странно защо не желаете да се наричате християни?) много искате да се припознаете с първите християни, ама както сам казваш, съществуванието ви започва след 1863г. и не би трябвало да търсите индулгенции в миналото...?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: smani
Категория: Политика
Прочетен: 1659265
Постинги: 273
Коментари: 5997
Гласове: 12096
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031