Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 13:03 - Сънищата на блогърите
Автор: smani Категория: Забавление   
Прочетен: 3709 Коментари: 18 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какъв сън!
Мъгла и дървета, трябва да е гора, вървя между дърветата без да знам на къде. Усещам, че обитателите на тази гора ме наблюдават, но не се страхувам от тях. Откривам нещо като пътека, трябва да води до някъде. Тръгвам по нея уверено. Имам усещането, че съм избрал правилната посока. Между гъстата растителност започвам да различавам в далечината… не знам какво точно е това, може би замък. Да, приближавам и все по-ясно виждам замъка. Обитателите на гората ме изпращат с мълчаливото си и дискретно присъствие. Старинен замък - влизам в него. Мрачно е и пусто. Дълъг коридор с много врати. Опитвам се да отворя първата, втората….. всички са заключени. Продължавам напред, тъмнината става непрогледна, а аз все по-нетърпелив. Стигам почти до края на тъмния и зловещ коридор, посягам към поредната врата. Тя се отворя. Залива ме силна светлина, първоначално не различавам нищо. Светлината е необикновенно силна и някак магическа. След първоначалното стъписване започвам да се ориентирам, да виждам все по ясно. Но какво е това – най-коментирани…., препоръчани…., последни постинги. Горе свети в червено „имате ново съобщение”. Да, разбирам това е блога, сигурен съм. Това е моят блог и аз отново съм вътре. Отварям нетърпеливо съобщението. Светлината все още е много силна и не различавам написаното. Чувам силен звук, след което се събудих.
Помислих си:
Какво толкова винаги можеш да напишеш нов постинг и да намериш нови приятели. Виртуалната магията те мотивира с нейните си реалности, имаш цел и много неща, които трябва да свършиш за нея. А и пролетната умора я няма вече.




Гласувай:
25



1. allbi - Моят сън беше друг
26.04.2011 13:20
Появи се Хосе - събуди ме
и аз си тръгнах - ЗАВИНАГИ
Защото тука няма приятели !-всичко е заблуда...
виртуал...

Рай за плагиати и графомани...
Подмолни къртици дето дори ти следят айпито...
цитирай
2. smani - Алби
26.04.2011 13:25
няма как да не е рай за плагиати и графомани, същността на блоговете изобщо създава предпоставки за това.
А Хосекура не трябваше да си тръгва, както и ти!
цитирай
3. svet2011 - Блог мания. Нищо чудно 200 000 пр...
26.04.2011 13:39
Блог мания. Нищо чудно 200 000 прочитания!
цитирай
4. smani - svet2011
26.04.2011 13:42
Я, вярно станали са двеста - трябва да го отбележа. Благодарско - сам нямаше да се сетя. :)
цитирай
5. razkazvachka - Сънища...
26.04.2011 13:46
ами по-добро е от телевизия и не толкова трудно като работа:))))
Пък и - можеш да заспиш с един ник, да сънуваш с друг - да се събудиш с трети, а да ходиш наоколо и да пишеш коментари с четвърти, или в изключителни случаи - като анонимен, което е общественоползваем ник...

Но съмна вече и пролетната умора си отива - събудиииии сееееее!
цитирай
6. smani - razkazvachka
26.04.2011 13:51
Ха, ха понякога бая ми ти работа пада, абе да ни се чуди човек на блогърския акъл!
Ми събуждаааам се! :)))
цитирай
7. mileidi46 - Straxotni suni6ta. . . xaresva ili ...
26.04.2011 13:57
Straxotni suni6ta...
xaresva ili ne ni xaresva..suni6tata ni sa nepredvidimi..
mislim edno,a sanuvame drugo:)))
posle se slu4va ne6to..suvsem ..treto!:)))
цитирай
8. smani - mileidi46
26.04.2011 14:02
Ха, ха в повечето случаи така става. :)))
цитирай
9. panazea - Виртуал , произлиза от вирту`= добродетел
26.04.2011 14:38
Virtu`; (dal latino virtus; in greco la disposizione d'animo volta al bene.
Аристотел в Етика Никомакея поделя добродетелта на дианоетика и етика.
Aristotele nell'Etica Nicomachea suddivide le virtu` in due classi: dianoetiche ed etiche.
Le virtu`; dianoetiche sono cinque:
Пет категории:наука , познание,изкуство,мъдрост и ум .
la scienza
la sapienza (sofia,
l'arte
la saggezza o prudenza (phronesis,
l'intelligenza (nous, dianoetiche sono quelle piu`elevate, legate al pensiero ed all'intelletto, e traggono in buona parte la propria origine e crescita dall’insegnamento. Sono contrapposte invece a quelle etiche, legate al carattere ed alla morale, derivanti dall’abitudine.
цитирай
10. smani - panazea
26.04.2011 15:00
Платоновото разбиране на идеята Зайдел резюмира по следния начин: "Под идея Платон разбира: 1) едно общо понятие; 2)което нито възниква, нито умира и не е подложено на никакви изменения, което 3)съществува от само себе си, значи е, както Аристотел ще се изрази по-късно, субстанциално. То остава 4)вечно тъждествено само на себе си, защото за предварителното съществуване на идеята може да се говори само по отношение на човешкото мислене. То е 5)първопричина и 6)парадигма на качеството на нещата, тъй като само чрез идеята нещата стават това, което са. То дава 7) най-сетне целта, към която всичко се стреми и съществува 8)с другите понятия и йерархичен ред, върха на които образува идеята за доброто".

Като анализира Платоновото схващане за доброто, Райнер пише: „Той различава три вида добро (добра): 1)такива, които ние бихме искали да имаме от любов към тях; 2)такива, които ние обичаме както заради тях самите, така също и заради техните последици; 3)такива неща, към които ние се стремим заради техните желани последици, макар че сами по себе си те изглеждат тягостни. Той обаче е убеден, че извън отделните добродетели има още едно по-висше, последно добро. Защото при добродетелите работата стои така, че мнозина се задоволяват с тяхната проста видимост, но това, което всички търсят, е едно действително „добро". В изясняването на това „крайно добро" (действително добро) се очертават на първо място две насоки: едната изхожда от разбирането, че „доброто е нещо, което няма недостатък, и го схваща като въплътено в метафи-зическите праобрази, т. е. в идеите, които единствено имат истинско битие. Другата насока търси обективни определения на доброто и го разглежда като нещо, което води до евдемонизъм. Тогава това добро се представя по-точно като единство от симетрия, красота и истина; и тъй като в него се съдържа също и добродетелта, става ясно, че търсенето и водещо до евдемония (щастие) добро се състои главно в нравствено доброто.

От Платон тръгва идеалистическата етическа традиция да се отъждествява доброто с битието или по-точно доброто да се разглежда като мяра на битието и, обратно, битието (у Платон - идеята) като мяра на доброто. Религиозната насоченост на тази идея е ясна; йерархията битие, идея, добро води към върховната идея - бога, или единството битие и добро е всъщност единство, продиктувано от божествения произход. Тогава битието (идеята), чиято същност не съдържа никакви граници, притежава абсолютно съвършенство.
цитирай
11. svet2011 - Аристотел – За добрия живот Ар...
26.04.2011 15:14
Аристотел – За добрия живот
Аристотел, един от учениците на Платон, не е съгласен с идеите на своя велик учител. Аристотел създава друга етика. Тук най-важните понятия не са “съвършеното добро” и “съвършената добродетел”, а добрият живот, приятелството, справедливостта в конкретна ситуация и щастието в човешкия живот. Според Аристотел търсенето на съвършена добродетел е напразно, защото съвършенства има само в математиката, а етиката трябва да се занимава с постижими ценности. Такива постижими ценности са добродетелите – постижима средина между два порока. Например смелостта не е идеална смелост, а средината между неразумната храброст и страхливостта. Етиката трябва да ни научи как и без да разполагаме с идеали мъдро да намираме средината. Защото само така за човека като разумно същество е постижимо щастието.
цитирай
12. smani - svet2011
26.04.2011 15:16
Платон - върховното Благо
Философите-физици преди Сократ изследвали Космоса, а Сократ изследвал душата. Неговият ученик Платон намерил трети път. Според него началата и на космоса, и на душата са в света на идеите. Защото както космосът е величествен и устойчив ред, така и душата трябва да има своите “устои”, които да предпазват живота на хората от хаос, от живеене в неистина и без добро. Нима е справедливо, може би се е запитал Платон, най-достойният човек – Сократ – да бъде умъртвен, а негодниците и убийците да живеят? Следователно този свят, в който Сократ може да бъде убит, не е истинският свят. Истински свят е онзи, който е изграден от истински неща. А такива са идеите: те са вечни образци, на които несъвършените неща, сред които живеем, са само бледо копие и подражание. За да постъпваме справедливо, ние трябва да сравняваме нашите постъпки с някаква съвършена справедливост – с идеята за справедливото. Идеите са съвършенства, на които несъвършенните неща подражават. Светът на Платон има йерархия, която може да се онагледи чрез една пирамида [3]. Колкото по-близо отиваме до Благото (върховното добро), толкова повече се приближаваме към вечното и изобилното. Благото прилича на Слънцето, което е изобилната основа на живота. Така Платон създава теорията за идеите. Моралните постъпки на хората са несъвършени подобия на моралните идеи за Добро, Справедливост, Смелост.
цитирай
13. allbi - и Аристотел и Платон
26.04.2011 15:45
и те ли си са изтрили блоговете ;)

Жалко...
цитирай
14. smani - allbi
26.04.2011 15:46
Не знам ама Сократ ако имаше лаптоп щеше да бъде много як блогър! :)))
цитирай
15. panazea - Идеята е съвършена . Реалът - несъвършен .
26.04.2011 15:53
Човек се стреми към съвършенство !
Тези , които са го достигнали изживяват Нирвана .
Мисля , че няма да стигнем чак дотам .
Но да ми бъде блянът появата на първа ! Това е достижимо , значи не може да е блян .
Мечтите са високи , недостижими цели . Самият опит за осъществяването им е нещо добро , независимо от постигнатото .
Виртуалът би трябвало да отразява нашата мечта за съвършенство .
Загубили сме способността си да се придвижваме в пространството(телепортацията) . Не можем вече да се свързваме чрез мислите (телепатия).
Интернет ни дава възможност да преодолеем нашите несъвършенства .
цитирай
16. smani - Пан :)
26.04.2011 16:00
Интернет променя всичко.

От една страна, благодарение на модерните инструменти можеш да наливаш в главата си само това, което те интересува. Почти като с фуния, но малко по-болезнено, особено ако източниците са ти много.

В интернет можеш да се запознаеш с интересни хора. Почти както на по бира, но вероятността да споделят твоите интереси е много по-голяма.

С интернет можеш да правиш всичко. Единственият недостатък, поне за мен, е, че съдържанието е динамично. Ползвайки интернет всеки ден, свикваме и главите ни да работят в "облака", без да съхраняваме нищо. Затова и често прибягваме до услугите на търсачките. Това е единственото нещо, което не ми харесва, затова и се старая да избягвам негативните му ефекти.
цитирай
17. panazea - Стани , защо да си пълним главите с безполезни неща?
26.04.2011 16:32
Щом нещо го забравяме , значи то е несъществено .
Акълът ни трябва за много по-значими неща .
От време на време да протече по някоя мисъл .
Аз съм на мнение : никакво разхищение на запаметяващи средства .
Това , което днес е постулат , утре го оборват .
Ха ха . Кое е знанието и кой е авторитетът ? Даже Нютон го развенчаха .
Колко е жалко човечеството в своята самозаблуда за Вечните тайни на природата .
цитирай
18. smani - Пан :)
26.04.2011 16:45
Когато четем и проследяваме историята на отделни народи и нации откриваме, че подобно на всеки човек, те също имат свои характерни особености, капризи, възходи и падения в случаите, когато са обзети от масово безразсъдство. Разбираме, че изведнъж цели общества концентрират вниманието си върху определени случаи и проявяват истинска лудост при разрешаването и обсъждането им. Осъзнаваме, че милиони хора от различни места едновременно са увлечени по една заблуда, докато тяхното внимание не бъде похитено от друго, още по-невероятно безумие. Пред погледа ни се редят нации, внезапно обладани от най-низшия до най-висшия член на обществото от яростно, маниакално желание за бойна слава и военни успехи. Други народи изведнъж са завладени от масови религиозни психози, които не угасват дотогава, докато не бъдат потопени в реки от кръв и не пожънат изобилни реколти от сълзи и стенания от бъдещите поколения.

Така, че съм съгласен: "Кое е знанието и кой е авторитетът ?"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: smani
Категория: Политика
Прочетен: 1664555
Постинги: 273
Коментари: 5997
Гласове: 12096
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930